Juupas eipäs maahanmuutto

Maahanmuuttajilla ei ole juuri mitään merkitystä bruttokansantuotteeseen.

Maailma. Maahanmuuttajat nakertavat hyvinvointivaltiomme perustaa. Eipäs kun pelastavat Suomen talouden. Riita poikki ja voita väliin: tuore OECD:n tutkimus osoittaa, että kiistan molemmat osapuolet ovat väärässä.

Maahanmuuton vaikutukset julkiseen talouteen ovat International Migration Outlook 2013 -tutkimuksen mukaan hyvin pieniä. Maahanmuutto heilauttelee bruttokansantuotetta yleensä enintään puolella prosentilla, olipa suunta ylös tai alas.

Maahanmuuttajien yhteiseen kassaan tuoma verokertymä on jonkin verran alkuasukkaiden maksamia veroja pienempi. Pienempi palkka, pienemmät verot. Toisaalta maahanmuuttajat ovat tyypillisesti nuoria aikuisia, eli vähiten julkisia palveluja käyttävää ikäluokkaa.

Yllättäen eniten pakkaselle maahanmuuton talousvaikutus päätyi Euroopan talousveturissa Saksassa. Tutkimus arvioi siirtolaisuuden kokonaiskustannusten laskeneen maan bruttokansantuotetta vuosina 2005–2007 lähes kaksi prosenttia.

Negatiivinen vaikutus selittyy sillä, että Saksassa valtaosa ensimmäisen polven siirtolaisista on jo eläkkeellä. Heidän Saksassa syntyneiden lastensa verotulot puolestaan eivät enää näy maahanmuuton vaikutuksia arvioivissa tilastoissa