Koalan olo käy tukalaksi Australiassa

Elintilan kutistuminen, ilmastonmuutos ja kasvava kaivostoiminta uhkaavat koalaa.

Australia. Australiassa vaaditaan koalakarhujen turvaksi lakia, joka velvoittaisi valtion riittäviin toimiin pussieläinten pelastamiseksi. Elintilan kutistuminen, ilmastonmuutos ja kasvava kaivostoiminta ovat koalan pahimpia uhkia.

Lämpötilan nousu ahdistaa koalaa, jonka on todettu viihtyvän korkeintaan 37,7 plusasteessa.

”Queenslandissa ja New South Walesissa on viime aikoina koettu paljon kuumempia jaksoja”, Queenslandin yliopiston koalatutkija Clive McAlpine kertoo. ” Koala saa tarvitsemansa veden pääravinnostaan eukalyptuksen lehdistä, mutta kymmenvuotisen kuivuusjakson aikana lehtien vesipitoisuus aleni 80 prosenttia.”

Metsien kutistuminen ajaa eläimet yhä useammin ihmisasutuksen pariin. Pelkästään autojen ja koirien arvioidaan tappavan 4 000 koalaa vuodessa.Lisäksi koalojen vitsauksina ovat seksitaudit: hivin kaltainen virus ja klamydia, jota tavataan paikoin jopa 90 prosentilla eläimistä.

Koalan elinikä on normaalisti 10–14 vuotta, ja ne saavat yleensä yhden poikasen vuodessa. Koaloja elää vain Australiassa.

”Ellei ryhdytä tuntuviin toimiin koalan elinympäristön suojelemiseksi, lajin säilyttäminen voi vaatia kalliita tarhausoperaatioita”, David Burgess Sydneyn Total Environment Centrestä varoittaa. IPS.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!