Kiina etenee Tadzhikistanissa

Kiinan ja Tadzhikistanin iäkäs rajakiista sai uuden käänteen toukokuussa.

Tadzhikistan. Yli vuosisadan jatkunut Kiinan ja Tadzhikistanin rajakiista sai uuden käänteen toukokuun alussa. Keski-Aasian uutisportaali News-Asian mukaan Kiinan sotilasjoukot ovat ottaneet haltuun osan Tadzhikistanin Vuoristo-Badakshanin autonomista aluetta.

Vuonna 2011 Tadzhikistan luovutti Kiinalle tuhannen neliökilometrin kokoisen alueen. Paikalliset viranomaiset ovat useaan otteeseen kertoneen Kiinan edenneen myös alueille, jotka eivät kuulu luovutussopimukseen. Osa alueista on asumatonta vuoristoa, joka kiinnostaa Kiinaa muun muassa uraani- ja mineraaliesiintymiensä takia.

Vuoristo-Badakshanin autonominen alue on ollut Tadzhikistanin itsenäistymisestä asti kireissä väleissä maan keskushallinnon kanssa. Viime vuonna alueella tapahtui opposition ja hallinnon joukkojen välinen aseellinen konflikti. Suurin osa alueen asukkaista tuki oppositiota. Konflikti on ollut omiaan vähentämään hallituksen halukkuutta ratkaista rajakiista.

Opposition mukaan Vuoristo-Badakshanin maita luovutetaan korvaukseksi Kiinan Tadzhikistanille antamista lainoista, joita Keski-Aasian köyhin maa ei pysty maksamaan takaisin.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!