Kiina etenee Tadzhikistanissa

Kiinan ja Tadzhikistanin iäkäs rajakiista sai uuden käänteen toukokuussa.

Tadzhikistan. Yli vuosisadan jatkunut Kiinan ja Tadzhikistanin rajakiista sai uuden käänteen toukokuun alussa. Keski-Aasian uutisportaali News-Asian mukaan Kiinan sotilasjoukot ovat ottaneet haltuun osan Tadzhikistanin Vuoristo-Badakshanin autonomista aluetta.

Vuonna 2011 Tadzhikistan luovutti Kiinalle tuhannen neliökilometrin kokoisen alueen. Paikalliset viranomaiset ovat useaan otteeseen kertoneen Kiinan edenneen myös alueille, jotka eivät kuulu luovutussopimukseen. Osa alueista on asumatonta vuoristoa, joka kiinnostaa Kiinaa muun muassa uraani- ja mineraaliesiintymiensä takia.

Vuoristo-Badakshanin autonominen alue on ollut Tadzhikistanin itsenäistymisestä asti kireissä väleissä maan keskushallinnon kanssa. Viime vuonna alueella tapahtui opposition ja hallinnon joukkojen välinen aseellinen konflikti. Suurin osa alueen asukkaista tuki oppositiota. Konflikti on ollut omiaan vähentämään hallituksen halukkuutta ratkaista rajakiista.

Opposition mukaan Vuoristo-Badakshanin maita luovutetaan korvaukseksi Kiinan Tadzhikistanille antamista lainoista, joita Keski-Aasian köyhin maa ei pysty maksamaan takaisin.