Artikkelikuva
Mohammed Adam (24) ja Sarah Carr (26) esittelevät henkilökorttejaan

Henkkarit syrjinnän välineenä

Egyptiläisten henkilökortissa on merkintä uskonnosta. Aktivistien mielestä se johtaa syrjintään ja tulisi siksi peittää.

”Miksi ihmeessä uskonto pitää olla henkilökortissa? Tietoahan ei tarvita kuin uskonnollisiin seremonioihin ja niihin liittyviin todistuksiin egyptiläisen syntyessä, avioituessa ja kuollessa”, kyselevät aktivistit Mohammed Adam ja Sarah Carr.

Adam ja Carr kehottavat uudella Ei Kuulu Teille! -kampanjallaan egyptiläisiä peittämään uskonnon henkilökortissaan. Heidän mielestään uskonnon poistaminen henkilökortista vähentäisi syrjintää.

Kampanja on vastalause vallankumouksen jälkeen huimasti lisääntyneille koptikristittyihin kohdistuville hyökkäyksille. Viranomaisten haluttomuus saattaa hyökkääjät vastuuseen on luonut ilmapiirin, jossa kristityistä on tullut kolmannen luokan kansalaisia ja syrjinnästä jopa hyväksyttävää. Kristittyjä on usein syytetty valtion tiedotusvälineissäkin Egyptin kansannousun jälkeisistä ongelmista. Heitä on Egyptissä noin 8 miljoonaa.

Egyptiläisen pitää kantaa henkilökorttia mukanaan koko ajan. Adamin mukaan viranomaiset käyttävät uskontoa apuvälineenä kristittyjen syrjinnässä.

”Poliisi tsekkaa usein uskonnon ennen nimeä”, Adam sanoo.

Adamin mukaan mielivaltaisuudestaan tunnettu Egyptin poliisi kohtelee kristittyjä muita raaemmin. Virastoissa heitä pompotellaan luukulta toiselle.

Kampanjan Youtube-videossa kehotetaan peittämään uskonto vaikkapa Mikki Hiiren tai Che Guevaran kuvalla. Adam on peittänyt uskonnon omassa kortissaan tarralla, jossa lukee ”Olen Ihminen”. Tarkoituksena on ärsyttää ja herättää keskustelua kohdan merkityksestä, kun viranomaiset pyytävät korttia. Pidemmällä tähtäimellä on toive saada uskonto poistettua kortista kokonaan.

Adamin mukaan Egyptin tulisi seurata Libanonin esimerkkiä. Siellä uskonto poistettiin henkilökorteista vuonna 2009. Tämän uskotaan vähentäneen shiia- ja sunnamuslimien välisten riitojen uhrilukuja: osapuolet eivät enää voi tarkastaa korttia kantavan uskontoa.

Kampanjan järjestäjät suunnittelevat jo jatkoa. He haluavat, että henkilökortista poistetaan myös ammatti ja oppiarvo.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!