Muurin takana tylsää

Egyptiläiskirjailija Ahmad Khalid Tawfiqin scifi-kirjassa rikkaat eristäytyvät köyhistä.

Egyptiläinen Ahmad Khalid Tawfiq (s.1962) on yksi arabimaailman suosituimmista kirjailijoista. Tawfiqin kirjat ovat alueelle epätyypillistä genrekirjallisuutta, kuten scifiä ja kauhua.

Utopia on hyytävää scifiä lähitulevaisuudesta. Yhdysvaltalaiset tiedemiehet ovat kehittäneet uuden polttoaineen, mikä on saanut Lähi-idän öljyvarat menettämään arvonsa. Egyptissä eliitti eristäytyy muusta, köyhtyvästä maasta muurien taakse uuteen kaupunkivaltioon, Utopiaan.

Utopian pitkästyneet nuoret täyttävät päivänsä irtoseksillä, rujolla musiikilla ja huumausaineilla.

Utopia on nopealukuinen jännäri, jonka näkemyksiä tuloerojen kasvusta ja tavallisten kansalaisten kokemasta pettymyksestä eliittiin on kiinnostavaa peilata myöhemmin tapahtuneeseen arabikevään vallankumoukseen.

Ahmad Khalid Tawfiq: Utopia. Suom. Sampsa Peltonen. Like 2013.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!