Maailman innovatiivisin kaupunki löytyy Kolumbiasta

Medellínin kaupunki on kilpailunjärjestäjän mukaan onnistunut vähentämään hiilidioksidipäästöjä ja rikollisuutta sekä luomaan kulttuuritiloja.

Kolumbia. Ja maailman innovatiivisin ja fiinein kaupunki on Medellín! Näin uutisoi kolumbialainen Semana-lehti maaliskuussa. Kisassa vuoden kaupungin tittelistä kolumbialaiskaupunki peittosi loppusuoralla New Yorkin ja Tel Avivin.

Kilpailun kelvolliset kaupungit valitsi ensin yhdysvaltalainen Urban Land Institute -järjestö. Se arvioi, kuinka kaupungit olivat onnistuneet hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä, kulttuuritilojen luomisessa ja rikollisuuden vähentämisessä.

Varsinkin rikollisuuden vähentämisessä Medellínillä olikin varaa petrata. Kolumbian toiseksi suurimmassa kaupungissa käytiin nimittäin parinkymmenen vuoden ajan veristä huumesotaa.

Maaliskuinen tunnustus otettiin Medellinissä vastaan ilolla ja ylpeydellä.

”Aiemmin kaupunkimme tunnettiin huumekaupasta ja tuhosta, nyt innovaatioista. Tiedämme, kuinka ongelmat ratkaistaan – ja uskallamme muuttua”, Antioquian maakunnan kuvernööri Sergio Fajardo iloitsi kolumbialaisen Caracol Radion haastattelussa.

Vuoden kaupunki -kisan kriteerit eivät kuitenkaan ole sieltä tieteellisimmästä päästä. Kilpailu on nimittäin Wall Street Journalin ja amerikkalaisen finanssijätti Citigroupin yhteinen mainoshanke. Voittaja valittiin nettiäänestyksellä.