Malilaiset antavat rahaa sotaponnis­tuksiin

Köyhän Malin asukkaat opiskelijoista yrittäjiin ovat avanneet kukkaronnyörinsä tukeakseen sotaa islamisteja vastaan.

un islamistit olivat tammikuussa edenneet Konnan kaupunkiin Malin keskiosissa, Ranska aloitti väliaikaisen presidentin Dioncounda Traorén pyynnöstä Malin armeijaa tukevat ilmaiskut. Traoré vetosi myös omaan kansaansa, jotta se tukisi armeijan sota­ponnistuksia. Parissa viikossa tukea oli tullut hallituksen mukaan yli puoli miljoonaa euroa.

”Päivänä, jona islamistit valtasivat Konnan, valvoimme koko yön”, Malin koululais- ja opiskelijajärjestön pääsihteeri Ibrahim Traoré kertoo.

Hänen mukaansa jotkut opiskelijat ilmoittautuivat vapaa­ehtoisiksi armeijaan, mutta järjestön johto päätti harkinnan jälkeen keskittyä rahankeruuseen. Yksimielinen päätös oli, että valtion opiskelijoille maksamasta opinto- ja oppikirjatuesta peritään pari euroa henkeä kohden sotakassaan.

Helmikuun alkuun mennessä opiskelijoiden tuki oli tuottanut saman verran kuin muiden yksityisten tukijoiden yhteensä.

Liki 16 miljoonan asukkaan Mali kuuluu maailman köyhimpiin valtioihin. Kevään 2012 sotilasvallankaappaus supisti maahan tulevia kehitysapuvirtoja entisestään.

Sekki ulkomailta, verta työläisiltä

Malilaisilta virtaa tukea islamistivallan aseelliseen torjuntaan. Nuorten malilaisten toimittajien yhdistyksen pääsihteeri Kassim Traoré kertoo journalistien osallistuvan aktiivisesti keräykseen.

Myös ulkomailla asuvien malilaisten sankka joukko on mukana. Heidän järjestönsä johtaja Habib Sylla toimitti tammikuussa Malin hallitukselle 150 000 euron sekin.

”Tämä on vasta alkua. Ulkomailla asuvat malilaiset reagoivat myönteisesti vetoomukseen, jonka väliaikainen presidentti esitti Konnan valtauksen jälkeen”, Sylla lausui.

Yrittäjien etunenässä tukensa antoi Mali Textile Development Company, jolta heltisi 90 000 euroa.

”Yhtiö antaa lisäksi neljä nelivetoautoa armeijan käyttöön ja 3 500 työntekijää luovuttaa verta sodassa haavoittuneille”, yhtiön johtaja Salif Cissokho sanoi.

Tuaregit ja islamistit

Islamistit ja heidän kanssaan aluksi liittoutuneet tuaregit onnistuivat viime vuonna valtaamaan koko Pohjois-Malin. Nyttemmin kapinalliset on häädetty Ranskan ja naapurimaiden avustuksella lähes kaikista kaupungeista, mutta yhteenotot jatkuvat.

Saharan paimentolaiskansoihin kuuluvia tuaregeja on alle kymmenesosa Malin väestöstä. He ovat sotineet Malin valtiota vastaan sen perustamisesta vuonna 1960. Tuaregit julistivat viime huhtikuussa perustavansa Pohjois-Maliin oman valtion nimeltä Azawad.

Alueella toimivat terrorijärjestö al-Qaidan paikalliset ryhmittymät kääntyivät viime kesänä tuaregikapinallisia vastaan ja ottivat vallan.

Tuaregien MNLA-liike tukee nyt islamisteja vastaan taistelevia Malin ja Ranskan joukkoja. Liike sanoo tyytyvänsä itsenäisyyden sijasta itsehallintoon. IPS.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!