Guatemalassa ex-diktaattori tuomiolle

Guatemalaa 1982-1983 hallinnutta Efraín Ríos Monttia syytetään kansanmurhasta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Guatemala. Guatemalassa on nostettu syytteet ex-diktaattori Efraín Ríos Monttia vastaan. Ríos Monttia syytetään kansanmurhasta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ríos Montt kaappasi vallan Guatemalassa vuonna 1982, ja hallitsi maata seitsemän­toista kuukauden ajan. Tänä aikana valtion sotilas­jou­kot tappoivat syyttäjän mukaan yli 1 700 maya-intiaania viidessätoista eri joukkomurhassa ja polttivat kyliä. Mayat nähtiin tukijoina vasemmisto-oppositiolle, jota vastaan Ríos Monttin joukot sotivat.

86-vuotias ex-diktaattori vältteli syytteitä viimeiset kymmenen vuotta kongressin jäsenyyden tuomalla syytesuojalla. Kun Monttin kausi päättyi tammikuussa 2012, haastoi yleinen syyttäjä Claudia Paz y Paz tämän oikeuteen viikon sisällä.

Guatemalan 36-vuotinen sisällissota päättyi 1996. Guatemalan tilannetta tutkineen totuuskomission mukaan sisällissodan aikana tapettiin yli 200 000 ihmistä, joista suurin osa oli maya-intiaaneja.

Guatemala on ensimmäinen Latinalaisen Amerikan maa, joka on asettanut ex-diktaattorinsa tuomiolle johtajana tehdyistä rikoksista.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!