Ghana antoi käytetyille kylmälaitteille porttikiellon

Ghana kielsi vanhojen jääkaappien maahantuonnin alkuvuodesta. Yksi syy on jääkaappeissa käytetyt, otsonikerrokselle vaaralliset freonit.

Ghana. Ghana on kieltänyt käytettyjen jääkaappien maahantuonnin tämän vuoden alusta. Kiellon yhtenä syynä ovat vanhoissa jääkaapeissa käytetyt, otsonikerrokselle vaaralliset freonit. Kaappien poistumisen myötä myös energiankulutus vähenee huimasti.

Ghanaan on dumpattu etenkin EU:n alueelta noin kaksi miljoonaa jääkaappia. Käytettyjen kaappien energiankulutus on kuumassa ilmanalassa moninkertainen verrattuna niiden kulutukseen viileämmissä olosuhteissa.

Ghana Business News -uutisportaalin siteeraaman energiakomission tiedottajan Victor Owusun mukaan käytettyjen kylmälaitteiden tuontia yrittävät käännytetään satamasta. Vanhojen laitteiden korjaamisessa tarvittavia kaasuja ei saa enää tuoda maahan.

Muutoksen on pelätty vievän työpaikkoja, mutta CFC-hanketta johtaneen Eric Antwi Adjeinin mukaan ulkomaisen kodinkoneteollisuuden kanssa on jo neuvoteltu kylmälaitteiden valmistuksen aloittamisesta Ghanassa.