Artikkelikuva
Berlinda Efua Quansah

Kohti unelmia Ghanassa

Ghanan talous kasvaa vauhdilla, ja entistä useampi nuori opiskelee yksityisissä kouluissa tai yliopistoissa. Moni koulutettu nuori nainen haluaa elämältään muutakin kuin perheen. Itsevarmat tulevaisuuden tekijät aikovat menestyä.

”Ennen olin ujo enkä uskaltanut puhua yleisön edessä. Opintojen myötä uskallan puhua vaikka koko yhteisölle”, Mar­garet Mafiah Ampomah, 18, sanoo.

Hän opiskelee neljättä ja viimeistä vuotta viestintää yksityisessä Manya Krobon lukiossa Ghanan itäosassa. Avustusjärjestö Plan maksaa puolet hänen 1 180 euron lukukausimaksustaan, loput hoituvat omista ja suvun säästöistä.

Ampomah ei koskaan tuntenut isäänsä. Äiti kuoli neljä vuotta sitten sairaalassa synnytyksen jälkeen. Sukulaiset pitävät huolta kuudesta pienemmästä sisaruksesta, kun Ampomah asuu lukukauden aikana koululla. Loma-aikana nuori nainen tienaa myymällä leivoksia.

Kevään loppukokeiden tuloksia odotellessa Ampomah aikoo ansaita rahaa yliopisto-opintoihin.

”En ole valmis avioliittoon. Haluan työllistyä journalistina tai televisiojuontajana. Aion vielä väitellä tohtoriksikin. Avioliitto tuhoaisi mahdollisuuteni.”

 

”Naisen tulisi olla Ghanassa kotivaimo. Se ei sovi minulle”, mallina ja muotisuunnittelijana työskentelevä Berlinda Efua Quansah, 24, sanoo.

”Osa ystävistäni on jo naimisissa ja heillä on paljon vastuuta. He miettivät usein, mitä elämässä jäi tekemättä.”

Quansah asuu äitinsä kanssa Nunguan kaupunginosassa Accrassa. Pienen sinisen kodin nurkassa on suuri ompelukone.

Lukion jälkeen suoritetut neljän vuoden muotialan opinnot maksoivat 1 340 euroa lukukaudessa.

Yksityiskouluja käynyt Quansah suunnittelee asuja kotikirkon kuorolle ja tuttaville. Äiti myy tyttärensä valmistamia perinteisiä asuja.

”Aion perustaa muotitalon, johon palkkaan muodista kiinnostuneita nuoria. Haluan suunnitella afrikkalaista designia, jossa ghanalaiset kankaat yhdistyvät eurooppalaiseen muotiin.”

Quansah katsoo, että kun hän menee naimisiin, miehen tulee ennen kaikkea ymmärtää ja tukea hänen uraansa.

”Jos mies vetää minua taaksepäin, en halua avioliittoa.”

Quansah myöntää, ettei aviomiehen löytäminen tule olemaan helppoa. Suurin osa miehistä ei tue naisia. Lasten määrä taas riippuu taloudellisesta tilanteesta, siitä kuinka paljon perheellä on varaa kouluttaa lapsensa.

”Jokaisen tulee tehdä omat suunnitelmansa ja toteuttaa ne ennen naimisiin menoa.”

 

”Kaikki haluavat naimisiin. Se on kiva asia, mutta minun valintani on olla itsenäinen, Geraldine Efua Brace, 24, toteaa.

Hän asuu vanhempiensa suuressa talossa Ghanan pääkaupungissa Accrassa. Äiti on leipomo­tuotteilla menestynyt bisnesnainen.

Isä kertoo ylpeänä Yhdysvalloissa asuvien lastensa opinnoista ja esittelee valokuvia lapsistaan. Myös Brace saa perheeltään paljon tukea, mutta haluaa tulla toimeen omillaan.

Brace on juuri saanut päätökseen kolmevuotiset hotellinjohtamisen opinnot yksityiskoulussa. Nyt hän opiskelee työn ohessa tapahtumien tuottamista. Molemmat opinnot ovat maksaneet noin 400 euroa lukukaudessa.

”Ennen naiset menivät naimisiin saadakseen taloudellista tukea mieheltään. Minä haluan tehdä asiat itse. Jotkut miehet ovat kiusaantuneita, kun naiset ajattelevat enemmän itsenäisyyttä.”

Mutta kyllä Bracekin haluaa naimisiin ja äidiksi, sitten myöhemmin. Toiveissa on pari lastakin.

”Ensin haluan viimeistellä maisteriopinnot. Sitten aion perustaa menestyvän yrityksen.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!