Zimbabwen sairaalat rahapulassa

Sairaaloiden tulot romahtivat, kun lapsilta ja raskaana olevilta naisilta lopetettiin potilasmaksujen periminen.

Zimbabwe. Zimbabwen julkiset sairaalat ovat kriisissä. Eteläafrikkalaisen The Mail&Guardian -lehden mukaan vaarassa ovat jopa perustoiminnot.

Esimerkiksi Zimbabwen toisessa suurimmassa sairaalassa on pulaa lääkkeistä, pesuaineista ja ruuasta. Viime vuoden budjetissa Mpilon sairaalalle oli myönnetty rahaa 4,1 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, mutta se sai käyttöönsä vain reilun miljoonan. Samalla sairaalan saamat tulot potilasmaksuista ovat laskeneet alle kolmasosaan.

Tulot potilasmaksuista romah­tivat, sillä lapsilta ja raskaana olevilta naisilta ei peritä enää maksua. Päätöksellä pyritään vähentämään äitiyskuolemia. Viime vuosina jopa 30 prosenttia naisista on synnyttänyt sairaaloiden ulkopuolella. Etenkään vuoden 2008 talouskriisin jälkeen monilla ei ollut varaa sairaala­synnytykseen ja äitiyskuolleisuus kääntyi kasvuun.

Terveysministeri Henry Madzorera ei lupaa helpotusta tilanteeseen. Sen sijaan hän kehottaa sairaaloita ”etsimään vaihtoehtoisia tapoja rahoittaa toimintaansa ja keräämään rahaa yhteisöiltä ja liike-elämältä, sillä valtion kassassa sitä ei ole jaettavaksi”.