Kvinoa häviää tuottajamaiden ruokapöydistä

Perun ja Bolivian ihmeruoka kvinoalle on kysyntää maailmanmarkkinoilla.

Etelä-Amerikka. Perussa ja Boliviassa kasvatettavalla kvinoalla on kysyntää maailmanmarkkinoilla. Sen markkinahinta on kolminkertaistunut kuudessa vuodessa, kertoo The Guardian -lehti.

Perussa ja Boliviassa kvinoa on ollut köyhälle väelle tärkeintä ravintoa, ja sen hinnan nousu köyhien ulottumattomiin herättää asiantuntijoissa huolta. Viljelijät myyvät kvi­noan ulkomaille ja syövät halvempia, länsimaista tuotuja ruokia, sanoo Bolivian kvinoaviennistä vastaavan viraston johtaja Paola Mejia.

Bolivian hallituksen mukaan kvinoan kulutus olisi nelinkertaistunut maassa neljän viime vuoden aikana. Sitä ennen kulutuksen suunta oli laskussa.

Bolivian ehdotuksesta YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö julisti vuoden 2013 ”kansainväliseksi kvinoan vuodeksi”. Kvinoa nähdään mahdollisena apukeinona aliravitsemuksen vastaisessa taistelussa eri puolilla maailmaa.

Kvinoan kulutus on kasvanut erityisesti Euroopan ja Yhdysvaltojen keskiluokan keskuudessa. Sitä pidetään yhtenä maailman ravintopitoisimmista ruoka-aineista.

Kvinoa on proteiinipitoi­nen, viljaa muistuttava kasvi, joka­ kasvaa niukkaravinteisessa maaperässä ylänkö- ja vuoristo­alueilla.