Kehitysapua vai -yhteistyötä?

Jos järjestöihmiselle lipsauttaa sanan "kehitysapu", korjaa tämä todennäköisesti hyvin nopeasti, että kyseessä on "kehitysyhteistyö". Mitä eroa näillä kahdella oikein on? Vastaajina kehityspoliittiset asiantuntijat Outi Hakkarainen ja Pauliina Saares Kepasta.

”Kehitysyhteistyölle ja -avulle ei ole olemassa erillisiä määritelmiä. Aikaisemmin puhuttiin avusta, mutta se vaihtui yhteistyöksi 1980-lopun aikoihin. Silloin alettiin ajatella, että avun pitäisi olla vuorovaikutuksellista.

Termeillä tarkoitetaan yleensä samaa asiaa. Avusta puhuminen on sujuvampaa. Englanniksikin development aid on sujuvampi ilmaus kuin development cooperation.

1980-luvulla kehitysapu oli lähempänä perinteistä apua: annetaan kohteeseen jotain, muttei kysellä mitä siellä tarvittaisiin. Yhteistyö on sanana merkittävä, koska se kuvaa miten työtä olisi järkevintä tehdä. Sen ei pitäisi olla yksipuolista, antajan itsensä määrittelemää. Apu-sanaan liittyy valta-asetelma.

Toisaalta sama ongelma liittyy pohjoisen avunantajamaissa käytettävään kumppanuus-termiin. Apua saavissa etelän maissa puhutaan pohjoisen maista kumppaneiden sijaan donoreina eli avunantajina. Siinä on kaksi eri ymmärrystä samasta suhteesta.

Monet tutkijat käyttävät termiä kehitysapu myös kritiikkinä. Olisi jeesustelua puhua yhteistyöstä, jos se ei sitä oikeasti ole.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!