Artikkelikuva

Afganistan haluaa kashmirista huipputuotteen

Afganistan aikoo parantaa otteita puutteellisessa kashmir-villan käsittelyssä.

Afganistan. Afganistan haluaa kehittää kashmir-villasta huippuunsa jalostetun vientituotteen, kertoo afganistanilainen Khaama Press -nettilehti. Heratilaiseen tekstiiliteol­lisuuspuistoon perustettavan tehtaan odotetaan nostavan afganistanilaisen villan laatu kansainväliselle huipputasolle.

Puutteellisen käsittelyn vuoksi valtaosa Afganistanissa tuotetusta kashmirista on ollut laadultaan huonoa. Suurin osa siitä onkin viety maasta jalostamattomana, ja vuohien kasvattajien saama tuotto on jäänyt vähäiseksi. Käsittelemätön villa on painavaa, mikä on nostanut kuljetuskustannuksia.

Jalostusastetta nostamalla tavoitellaan kashmirin nettohintojen nousua sekä sitä, että entistä suurempi osa tuotosta jäisi paikallisille yrittäjille ja vuohien kasvattajille. Sen toivotaan myös lisäävän kiinnostusta vuohien kasvatukseen ja paimentamiseen. Perusteilla oleva tehdas työllistää 35 ihmistä.

Kashmir-villaa saadaan noin kymmenestä vuoristossa elävästä vuohirodusta. Se on erittäin pehmeää, kevyttä ja vahvaa. Nimensä se on saanut intialaisesta Kashmirin osavaltiosta.