Intia selvisi syklonista vähin uhrein

Sykloni oli Intian pahin sitten vuoden 1999.

Intia. Viranomaiset toimivat tehokkaasti lokakuisen hirmumyrskyn vaurioiden torjumiseksi Intiassa. Lähes miljoona ihmistä evakuoitiin hirmumyrsky Phailinin tieltä. Evakuointi oli suurin maan historiassa. Itärannikolle Odishan ja Andhra Pradeshin osavaltioihin iskeneen Phailinin on laskettu aiheuttaneen 21 kuolonuhria.

Phailin on pahin sykloni Intiassa sitten vuoden 1999, jolloin samalle seudulle Odishan osavaltioon iskenyt Orissa tappoi ainakin 10 000 ihmistä.

Tällä kertaa viranomaiset ryhtyivät toimiin hyvissä ajoin. Varoitukset tavoittivat köyhätkin asukkaat, sillä suurella osalla on kännykkä tai pääsy television äärelle. Paikan päällä päivysti tuhansia katastrofityön ammattilaisia ja armeijan joukkoja. Asutuksen lähelle pystytettiin satoja syklonisuojia. Ihmisiä evakuoitiin jopa poliisin avulla, jos he eivät lähteneet kodeistaan vapaaehtoisesti.

Vielä neljä kuukautta sitten hallitus ei ollut yhtä hyvin valmistautunut, kun tulvat iskivät Pohjois-Intiaan. Silloin 5 000 ihmistä menetti henkensä.

Phailinia voi voimaltaan verrata hurrikaani Katrinaan, joka iski Yhdysvaltoihin vuonna 2005 ja tappoi 1 800 ihmistä.