Artikkelikuva

Angolan öljy-yhtiöt verolle

Öljy-yhtiöt eivät enää pääse nauttimaan verohelpotuksia Angolassa.

Angola. Angola aikoo laittaa verohelpotuksia nauttineet öljy-yhtiöt verolle. Maan valtionvarainministerin Armando Manuelin lokakuussa allekirjoittaman säädöksen mukaan öljy-yhtiöiden on alettava maksaa kulutusveroa ostamistaan palveluista ja tuotteista. Vastuu itse veron maksamisesta jää öljy-yhtiöille itselleen.

Talouteen keskittyvän uutistoimisto Bloombergin mukaan Angola on pyrkinyt vuodesta 2010 lähtien sulkemaan verotukseen liittyviä porsaanreikiä. Tulevaisuudessa kulutusvero on tarkoitus korvata arvonlisäverolla.

Öljyn saaminen verolle on Angolan taloudelle tärkeää. Öljyntuottajavaltioiden järjestön Opecin mukaan 45 prosenttia Angolan bruttokansantulosta on peräisin öljystä. Viennistä öljyteollisuuden tuotteiden osuus on 90 prosenttia. Tavalliset angolalaiset ovat hyötyneet öljytuloista väin vähän.

Angola on Nigerian jälkeen Afrikan toiseksi suurin öljyntuottaja. Maailman mittakaavassa se on 16. suurin öljyntuottaja. Angola on ollut OPEC:in jäsen vuodesta 2007 lähtien.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!