Artikkelikuva

Anteeksipyyntö ei riitä Indonesiassa

Historioitsija Anhar Gonggongin mukaan rahan tarjoaminen anteeksipyynnöksi on loukkaavaa.

Indonesia. Historioitsija Anhar Gonggong Indonesian yliopistosta vaatii maan hallitusta kieltäytymään entisen siirtomaaisännän Hollannin esittämästä anteeksipyynnöstä, kirjoittaa The Jakarta Post.

Hollannin hallitus on pyytänyt anteeksi verilöylyjä, joihin maa syyllistyi Indonesian itsenäistymissodassa 1945–1949. Lisäksi Hollanti on tarjoutunut maksamaan uhrien perheenjäsenille, lähinnä leskille, noin 24 000 euron korvaukset kullekin.

Hollannin hallituksen anteeksipyyntö koskee erityisesti niin sanottua Westerlingin tragediaa Etelä-Sulawesissa ja Surabayan joukkomurhaa lokakuussa 1945.

Anhar Gonggongin mukaan rahan tarjoaminen anteeksipyynnöksi on loukkaavaa. Hän vaatii, että Hollannin hallituksen on virallisesti tunnustettava Indonesian itsenäistyneen 17.8.1945. Hollannin tulisi myös ottaa täysi vastuu tekemistään massamurhista.

Hollanti kolonisoi Indonesiaa 350 vuotta. Indonesian ensimmäisen presidentin, Sukarnon 17. elokuuta 1945 antamaa itsenäisyysjulistusta seurasi neljä veristä vuotta, joiden aikana Hollanti yritti palauttaa Indonesian siirtomaakseen.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!