Teurasjätteet muuttuvat rahaksi Somalimaassa

Teuraseläimen osista saadaan tehtyä käyttöesineitä, joiden tuotanto on ongelmaisessa maassa ollut vähäistä.

Somalia. Aiemmin jätteisiin heitetyt ruhon osat tuovat nykyää­n leivän kymmenien perheiden pöytään Somalian rauhallisimmassa osassa, itsenäiseksi julistautuneessa Somalimaassa.

Somalialainen ruokavalio perustuu lihaan, joten päivittäin hengestään pääsevät kymmenet tuhannet eläimet. Aiemmin niistä käytettiin vain syötävä osa. Tonneittain luita, vuotia ja sorkkia päätyi kaatopaikalle.

Nyt nahkat käsitellään, luuytimestä tehdään saippuaa ja luista käsitöitä. Kaikelle on käyttöä, sillä sisällissota ja toistuvat kuivuuskaudet ovat pitäneet huolen siitä, että Somaliasta puuttuvat jopa saippuatehtaat.

Kamelin tiiviit ja kovat luut sopivat erityisen hyvin kaiverrettavaksi. Niistä työstetään esimerkiksi kaulakoruja, rannerenkaita, kukkamaljakoita ja kampoja. News from African siteeraama Somalimaan karjaministeri Abdi Aw Dahirin sanoo, että aiemmin halveksuttujen ruhon osien käytön myötä karjan arvo on noussut merkittävästi.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!