Artikkelikuva
Boualem Sansal: Hyvitys. Into Kustannus 2012.

Päiväkirjakeskustelua Algeriasta

Alegerialaiskirjailija Boualem Sansal rinnastaa viidennessä kirjassaan ääri-islamilaisuuden natsismiin.

Boualem Sansal (s.1949) on yksi Algerian merkittävimmistä nykykirjailijoista. Korkea-arvoisena virkamiehenä työskennellyt Sansal aloitti kirjailijanuransa 1990-luvulla huolestuttuaan ääri-islamismin noususta Algeriassa. Sansal menetti virkansa kriittisten kirjoitustensa vuoksi, ja hänen kirjansa ovat kiellettyjä Algeriassa.

Viidennessä kirjassaan Hyvitys Sansal rinnastaa ääri-islamilaisuuden natsismiin. 17-vuotiaan Malrichin isoveli Rachel on tappanut itsensä. Jälkeensä Rachel on jättänyt päiväkirjansa, jossa hän kertoo matkastaan veljesten kotimaahan Algeriaan. Ääri-islamistit ovat tappaneet kaikki Rachelin ja Malrichin vanhempien kotikylästä. Rachelille paljastuu, että veljesten isä oli entinen natsisotilas, joka pakeni Algeriaan.

Hyvitys on kylmäävää ja koskettavaa luettavaa. Taidokas kerronta vuorottelee suorasukaisen Malrichin ja runollisen surumielisen Rachelin välillä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!