YK-komitea kritisoi ihmisoikeusloukkauksia Palestiinalaisalueella

Siirtokuntien laajentamista tukevat järjestöt yllyttävät sotarikoksiin, sanoo tiedonkeruumatkaltaan palannut YK:n erityiskomitea.

Israel ei noudata velvollisuuksiaan miehittävänä osapuolena ja rikkoo palestiinalaisten ihmisoikeuksia, sanoo tiedonkeruumatkalta palannut YK:n erityiskomitea.

Palestiinalaisten ja muiden miehitettyjen alueiden arabien ihmisoikeuksia tarkkaileva komitea vieraili kesäkuussa Kairossa ja Ammanissa ja tapasi todistajia, jotka kertoivat ihmisoikeusloukkauksista.

Komitea on huolissaan muun muassa siitä, että Israelin on pidättänyt noin 5 000 palestiinalaista. Erityistä huolta herättää 200:n Israelin pidättämän lapsen kohtalo. Heidät viedään todistajien mukaan usein keskellä yötä silmät peitettyinä ja kädet sidottuina.

Komitea nostaa tiedotteessaan esiin myös Gazan saarron sekä palestiinalaisten kotien purkamisen Länsirannalla. Kuusi vuotta kestänyt saarto estää esimerkiksi kalastajia ja viljelijöitä harjoittamasta ammattiaan. Gazan kalastajien saaliit ovat Israelin rajoitusten vuoksi kutistuneet neljästä tonnista vuodessa 1,5 tonniin, komitea kertoo.

Komitea kritisoi myös järjestöjä ja yrityksiä, jotka ovat mukana palestiinalaisten ihmisoikeuksien loukkauksissa. Se nostaa esiin amerikkalaiset ja kanadalaiset järjestöt, jotka siirtävät varoja siirtokuntien laajentamista tukeville israelilaisjärjestöille.

”Jos ollaan tarkkoja, tällaiset järjestöt pahentavat miehitystä ja todennäköisesti edesauttavat ja yllyttävät toimintaa, joka on selkeästi sotarikos”, komitea sanoo.

Myös monet yritykset hyötyvät Israelin siirtokuntapolitiikasta. Komitean mukaan yritysten ei pitäisi olla mukana Israelin palestiinalaisten oikeuksia rikkovissa toimissa.

YK:n erityiskomitea palestiinalaisten ihmisoikeuksien tarkkailemiseksi perustettiin vuonna 1968. Sen on määrä esittää virallinen raporttinsa tuoreesta matkastaan YK:n yleiskokoukselle marraskuussa. 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!