Kehitysministeri: "Suomi ei rahoita lähetystyötä"

Suomen kehitysyhteistyövaroilla tuetaan homovastaisiakin kristillisiä järjestöjä, mutta kehitysministeri Heidi Hautala muistuttaa, että tukea ei myönnetä lähetystyöhön.

Suomen ulkoministeriön varoilla ei tueta kirkollisten järjestöjen lähetystyötä, muistuttaa kehitysministeri Heidi Hautala (vihr).

”Kirkolliset järjestöt saavat varoja vain kehitysyhteistyöhön. Kriteerit käydään läpi tarkkaan”, Hautala  sanoi toimittajien taustatilaisuudessa tiistaina.

Ulkoministeriö on tukenut tai tukee monien konservatiivisten kristillisten järjestöjen kehitysyhteistyötä. Näihin kuuluvat esimerkiksi Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys, Lähetysyhdistys Kylväjä ja Patmos Lähetyssäätiö. Kaikilla on homovastaisia kantoja.

Aihe nousi pinnalle, kun Suomen Lähetysseura ilmoitti taannoin siunaavansa homoparin lähetystyöhön. Esimerkiksi Patmos Lähetyssäätiö on kritisoinut päätöstä.

”Jokainen Raamattua lukeva pystyy ilman yliopistokoulutustakin päättelemään, mitä Raamattu homoseksuaalisesta käyttäytymisestä opettaa”, kirjoittaa järjestön raamatunopettaja Pasi Turunen blogitekstissään.

Utsjoen seurakunnan kirkkoneuvosto puolestaan on irtisanomassa yhteistyönsä Lähetysseuran kanssa, mutta järjestö on saanut myös tukea. Ylen mukaan osa kirkon uudistusmielisistä on ehdottanut, etteivät vanhoilliset järjestöt saisi julkista tukea lainkaan.

Esimerkiksi Helsingin seurakuntayhtymä veti tukia homovastaisilta järjestöiltä jo muutama vuosi sitten.

Hautala myönsi, ettei rajankäynti ole helppoa. Hän muistutti, että ulkoministeriö julkaisi viime vuonna eettiset ohjeet kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyötä varten.

”Niissä on syrjimättömyyden vaatimus.”

Hautala kommentoi aiemmin Facebook-sivuillaan pitävänsä Lähetysseuran päätöstä lähettää homopari lähetystyöhön hyvänä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!