Työperäinen ihmiskauppa yleistynyt

Prostituutioon pakotetut naiset eivät enää ole ihmiskaupan tyypilllisimpiä uhreja, kertoo siirtolaisuusjärjestö IOM.

Suurin osa ihmiskaupan uhreista joutuu riistetyksi tavallisessa fyysisessä työssä prostituution sijaan, kertoo kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM.

Järjestö auttoi vuonna 2011 noin 2 700:aa ihmiskaupan uhria. Tuoreen raportin mukaan tapauksista yli puolet liittyi työperäiseen ihmiskauppaan. Seksuaalisen riiston osuus oli 27 prosenttia.

IOM:n mukaan työperäinen ihmiskauppa on vuoden 2010 jälkeen ohittanut seksuaalisen riiston tärkeimpänä ihmiskaupan tyyppinä. Työperäinen ihmiskauppa liittyy etenkin aloihin, jotka vaativat ruumiillista työtä, kuten maatalous, rakennusala, kotitaloustyö, kalastus ja kaivosteollisuus.

Monille ihmiskaupan uhreille tämä tarkoittaa halventavia olosuhteita työssä, joka on erilaista kuin työntekijöille on luvattu.

Järjestön mukaan miesuhrien avuntarve on lisääntynyt. Silti naiset edustavat edelleen lähes kahta kolmasosaa niistä ihmiskaupan uhreista, joita IOM auttoi vuonna 2011.

Tärkeimpiä ihmiskaupan lähtömaita ovat raportin mukaan Ukraina, Haiti ja Jemen. Tärkeimpiä kohdemaita taas ovat Venäjä, Haiti ja Jemen.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!