Kasvava rasismi on Euroopan vitsaus

Maahanmuuttovastaisten puolueiden suosion myötä rasistinen puhe on juurtunut osaksi EU-maiden politiikkaa.

Maahanmuuttajien ja paperittomien siirtolaisten elinolojen heikkeneminen talouskriisin aikana on yleiseurooppalainen ilmiö. Massatyöttömyys lisää köyhyyttä tässä väestöryhmässä.

Huolestuttavinta on muukalaisvastaisten asenteiden lisääntyminen. Maahanmuuttovastaisten puolueiden suosion kasvun myötä rasistiset diskurssit ovat juurtuneet osaksi useiden Euroopan Unionin maiden politiikkaa.

Kreikan parlamenttivaaleissa Kultainen aamunkoitto -puolue kasvatti suosiotaan. Se vaatii maan puhdistamista laittomista siirtolaisista ja lopulta kaikista maahanmuuttajista. Puolue käyttää äärirasistisia argumentteja.

Human Right Watch -instituutin mukaan rasistinen väkivalta on pesiytynyt Kreikassa virkavallankin keskuuteen. Elokuun Zeus Xenios -operaatiossa pidätettiin 6000 ulkomaalaista muutamassa päivässä. Neljännes karkotettiin välittömästi humanitaarisesta tilanteesta piittaamatta.

Ranskassa muukalaisvastaisella agendalla ratsastanut äärioikeiston Marine le Pen sai presidentinvaaleissa viidenneksen äänistä. Le Penin populismi on Nikolas Sarkozyn linjaa radikaalimpaa. Kuitenkin jo Sarkozy muun muassa karkotti Itä-Euroopan romaneja Ranskasta.

Populististen ja muukalaisvastaisten puolueiden suosio on kasvanut myös Suomessa, Hollannissa, Tanskassa ja Itävallassa.

Ihmisoikeusjärjestöt raportoivat rasistisen väkivallan kasvusta Euroopassa. Se on lisääntynyt myös sellaisissa maissa kuin Italia ja Espanja, joissa muukalaisvastaisten puolueiden kannatus on minimaalista.

Tutkijat vertaavat tilannetta 1930-luvun Eurooppaan. Silloinkin talouden taantuma loi kasvualustan äärimmäiselle muukalaisvastaisuudelle.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!