Näkökulmat

Kolumbialainen tranquilo

Inka Haukka pohtii elämänasennetta, jossa mitättömistä pikkuasioista ei tehdä numeroa.

Espanjankielen suosikkisanani on ehdottomasti tranquilo. Espanja-suomi sanakirjoissa se käännetään seesteiseksi, rauhalliseksi, hiljaiseksi ja tyyneksi. Mielestäni yksikään kyseisistä laatusanoista ei kuitenkaan kuvaa täsmällisesti sitä, mitä tranquilo merkitsee.

Tranquilo on elämänasenne, jossa mitättömistä pikku­asioista ei tehdä numeroa. Eletään päivä kerrallaan ja keskitytään olennaiseen eli siihen, että loppujen lopuksi tärkeintä elämässä on olla onnellinen.

Löysin tranquilo-asenteen Kolumbiasta. Maasta, jonka suurin taakka on menneisyys. Vuosikymmeniä kestänyt sisällissota, pelkoa ja väkivaltaa kylväneet huumekartellit ja sissiryhmät määrittelevät yhä sen, mitä Kolumbiasta ajatellaan tänä päivänä. Valtaosalle ihmisistä Kolumbia on yhtä kuin kokaiini ja väkivalta.

Stereotyyppistä kuvaa vahvistavat entisestään Hollywood-elokuvat, joissa Kolumbia edustaa aina pahuuden tyyssijaa. En muista nähneeni ainuttakaan Kolumbiaa kuvaavaa elokuvaa, jonka juoni ei tavalla tai toisella liittyisi huumeisiin ja aseisiin.

Mutta Kolumbia ei ole enää sama kuin parikymmentä vuotta sitten. Tänä päivänä Kolumbian turvallisuustilanne on yhtä hyvä kuin missä tahansa Etelä-Amerikan maassa. Vaarallisia alueita löytyy toki vielä, mutta niitä löytyy jokaisesta maailman kolkasta.

Kolumbialaiset ovat tehneet vuosia töitä maansa maineen palauttamiseksi, mutta stereotypiat istuvat tiukassa ja ihmisten mielipiteet ovat vahvoja. Itse asiassa jyrkimmät näkemykset näyttävät löytyvän niiltä, jotka eivät ole jalallaankaan astuneet Kolumbian maaperälle.

Maan maine on äärimmäisen herkkä aihe kolumbialaisille. He haluaisivat muun maailman näkevän kotimaansa kauneuden, mutta taistelua piintyneitä asenteita vastaan on lähes mahdotonta voittaa. Kuinka turhauttavia heille ovatkaan kansainväliset tutkimukset mielikuvista, joita ihmisillä on kunkin maan vaarallisuudesta. Niillä listoilla Kolumbia sijoittuu aina kaikkein vaarallisimpien valtioiden joukkoon.

Minun Kolumbiani poikkeaa elokuvien ja mielikuvatutkimusten Kolumbiasta. Se on häkellyttävän kaunis maa, jossa asuvat maailman ystävällisimmät, iloisimmat ja uteliaimmat ihmiset.

Kolumbian synkkä menneisyys on varmasti osaltaan muokannut kolumbialaisista sitä, mitä he ovat tänä päivänä. Vuosikymmeniä väkivaltaa pelännyt kansa voi viimein hengähtää ja nauttia elämästä. Arjen pieniä asioita osataan arvostaa aivan eri tavalla kuin useissa pohjoisen maissa. Kun löytää kolumbialaisen asenteen elämään, saa käsityksen siitä, mitä sana tranquilo todella tarkoittaa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!