Artikkelikuva

Suojelualueet hyviä ponnahduslautoja pohjoiseen

Viileämpiin oloihin hakeutuvat eläimet hyötyvät välietapeista.

Pohjoinen. Kun ilmasto lämpenee, osa eläinlajeista lähtee etsimään viileämpiä oloja. Eteläisellä pallonpuoliskolla suunnataan etelään, pohjoisella pohjoiseen. Näillä kausittaisia muuttoja pysyvämmillä matkoilla luonnonsuojelualueet ovat yllättävän tärkeitä. Tähän tulokseen tuli Britanniassa eläinten pohjoiseen siirtymistä tutkinut Yorkin yliopiston tutkijaryhmä.

Tutkimuksessa seurattiin 250 eläinlajin etenemistä Britanniassa. Valtaosan havainnoista tekivät tavalliset luontoharrastajat. Kohti pohjoista hivuttautuneet lajit ottivat suojelualueet välietapeikseen neljä kertaa useammin kuin pelkästään niiden kattaman maa-alan perusteella olisi ollut todennäköistä.

”Suojelualueet ovat kuin ponnahduslautoja, joita pitkin lajit etenevät. Niiden avulla lajit voivat luoda uusien populaatioiden ketjun siirtyessään kohti pohjoista”, tutkimusta vetänyt professori Chris Thomas sanoo.

Lajien välillä oli huomattavia eroja siinä, kuinka riippuvaisia ne olivat suojelualueiden ketjusta. Osa lajeista asettui vain suojelualueille, osa pärjäsi matkallaan niitä ilmankin.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!