Artikkelikuva

Sodankin keskellä täytyy syödä

Puolitoista miljoonaa syyrialaista on välittömän ruoka-avun tarpeessa.

Syyria. Taistelujen keskellä miljoonat syyrialaiset miettivät, miten ruoka riittää, kun kriisi vain pitkittyy. Maailman ruokaohjelma WFP ja YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO arvioivat, että puolitoista miljoonaa syyrialaista on välittömän avun tarpeessa. Seuraavan vuoden aikana apua tarvitsevien määrän ennakoidaan kaksinkertaistuvan.

Pulaa on paitsi ruoasta, myös keinoista tuottaa ruokaa. Kriisin myötä niin ruoan kuin maataloustarvikkeiden kuljettamisesta on tullut aikaisempaa vaarallisempaa ja kalliimpaa. Jos maan rauhallisena pysyneisiinkään osiin ei saada ruoantuotannon perustarvikkeita, maan ruokaturva heikkenee entisestään.

Avun perillemenoa vaikeuttaa huono turvattomuus. Siitä huolimatta WFP raportoi toimittavansa ruokaa 850 000 avunsaajalle Syyrian sisällä. Elokuun puoliväliin mennessä Syyriasta oli UNHCR:n tietojen mukaan paennut naapurimaihin lähes 170 000 henkeä. Maan sisäisiä pakolaisia oli 1,2 miljoonaa.

Suomi oli elokuun loppupuolelle mennessä myöntänyt Syyrian humanitaarisen kriisin hoitoon yhteensä 2,8 miljoonaa euroa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!