Paljonko biopolttoaineella ruokkisi ihmisiä?

Jos kaikki biopolttoainetta tuottavat pellot ja metsät otettaisiin ruoantuotantoon, montako ihmistä niiden sadolla ruokkisi? Vastaajana metsävastaava Sini Harkki Greenpeacesta.

”Suoraa ihmisten määrää on vaikea sanoa. Biopolttoaineiden tuotanto vie kuitenkin jo yli kymmenen prosenttia maailman maissisadosta. Maissi on tärkeä ruokakasvi varsinkin köyhissä maissa.

Valtaosa nykyisistä biopolttoaineista tehdään kasviöljyistä ja ruokakasveista. EU:n kasviöljytuotannosta jo 65 prosenttia menee biopolttoaineisiin ja Yhdysvaltojen maissintuotannosta noin 40 prosenttia.

Tämä nostaa ruokakasvien hintaa, mikä taas tuntuu eniten köyhimpien kukkaroissa. Ruoan hinta on noussut reippaasti viime vuosina. Biopolttoaineilla on siinä merkittävä osuus. Oxfam-järjestö on arvioinut, että biopolttoaineiden takia noin sadan miljoonan ihmisen toimeentulo on vaarassa ja yli 30 miljoonaa ihmistä on ajautunut köyhyyteen.

Valitettavasti biopolttoaineiden hyötysuhde on erittäin huono. Vaikka kaikki maailmassa tuotettu kasviöljy käytettäisiin biopolttoaineena, sillä ei korvattaisi edes kymmentä prosenttia nykyisin kulutetun dieselin määrästä. Biopolttoaineilla aiheutetaan siis paljon harmia ilman todellista ratkaisua ilmastokriisiin.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!