Artikkelikuva
Ritva Parviainen: Hanki oma elämä – neljännesvuosisata Mosambikissa. Like 2012.

Naisemme maailmalla

Vuonna 1985 Mosambikiin muuttanut Ritva Parviainen muisteli aikaansa maassa. Syntyi teos Hanki oma elämä.

Yli neljännesvuosisadan Mosambikissa elänyt Ritva Parviainen teki aikamatkan muistoihinsa. Muisteluista syntyi Liken Pystykorva-sarjassa julkaistu teos Hanki oma elämä.

Vuonna 1985 Mosambikiin muuttanut Parviainen työskenteli aluksi fysioterapeuttina Maputossa. Työtä alalla riitti, ei vähiten siksi, että maassa riehui sisällissota vuoteen 1992 asti. Myöhemmin Parviainen on työskennellyt kehitysyhteistyön parissa.

Parviainen kertoo muistelmissaan paitsi sodasta ja rauhasta myös arjestaan, paikallisesta kulttuurielämästä ja työkuvioistaan, pohdiskelee länsimaalaisesta vinkkelistä niin tasa-arvoa, feminismiä kuin byrokratiaa.

Pisimpään Mosambikissa asuneen suomalaisen muistelmat ilahduttavat varmaan eniten niitä, joilla on omakohtainen suhde Mosambikiin. Teos antaa myös kiitettävästi tietoa niille, joille maa on vieras.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!