Artikkelikuva
Perinteinen miesten puku yhdistettynä trendikkäästi lippalakkiin.

Dakar style

Dakarin katukuvassa sekoittuvat Senegalin perinteiset wolof-, pular- ja serer-kulttuurit. Niitä maustavat viimeisimmät trendit Euroopan suurkaupungeista. Nuoret seuraavat netin muotiblogeja ja tekevät itse vaatteensa. Omia muotinimikkeitä valmistellaan huolella ja vaatteiden suosiota mitataan katukaupassa. Dakarilainen hipsteri kietaisee niskaansa baifal-kaavun. Auringolta suojaa virkattu pipo.

Paikalliset pukeutumisperinteet ja globaali muoti kohtaavat Senegalissa luovasti ja luontevasti. Uusia asuste-, hius- ja pukeutumis­trendejä syntyy jatkuvasti.

Kansainvälisten pop-ikoneiden ja paikallisten julkkisten tyyleistä otetaan helposti vaikutteita, jotka leviävät nopeasti koko kansan muoti-ilmiöiksi. Nyt pinnalla ovat muun muuassa Rihanna-tyyliset kampaukset ja paikallisen painijan Balla Gueye 2:n lanseeraama hiusten vaalennusmuoti.

Vaikka muoti seurailee globaaleja ilmiöitä, dakarilainen tyyli on tunnistettavissa. Pukeutumiseen panostetaan paljon. Uusia ilmiöitä kokeillaan ja yhdistellään rohkeasti ja persoonallisesti. 

Asukokonaisuudet valitaan tarkkaan yhteensopiviksi, kenkiä ja asusteita unohtamatta. Tärkeä hyvän pukeutumisen kriteeri on yhteensopiva väritys. Uskonnollisista ja kulttuuri syistä paljaita sääriä ei katukuvassa juuri näy. Lyhyet lahkeet tai helmat saadaan säädyllisiksi käyttämällä alla legginsejä.

Perinteiset vaatteet teetetään mittojen mukaan ompelijalla. Naisten asuissa muoti muuttuu alinomaa. Jokin aika sitten muotiin vaikuttivat vahvasti televisiossa pyörineen Bollywood-sarja Vaydehin­ intialaiset asut. Nyt pinnalla ovat geometriset leikkaukset, isot toispuoleiset röyhelöt ja värikkäät kirjailukoristelut.

Juhlissa mikään ei ole liikaa. Glitteriä, pitsiä, kirjailuja ja röyhelöitä käytetään säästelemättä. Ylipukeutumisen käsitettä ei tunneta.

Juhlissa miehetkin pukeutuvat usein perinteisiin afrikkalaisiin pukuihin, mutta arkena he käyttävät selvästi naisia vähemmän perinteisiä vaatteita.

Katukuvassa näkyy paljon värikkäitä painokankaita, jotka muuallakin maailmalla usein yleistäen yhdistetään afrikkalaiseen muotiin. Puhtaasti senegalilainen ilmiö ovat tilkuista ommellut Mbaye Fall -veljeskunnan värikkäät njaxas vaatteet. Lämmin ilmasto ja loputon valo antavat aihetta värien rikkaaseen käyttöön.

Julkaisemme kuvat poikkeuksellisesti ilman nimiä, koska niitä ei kuvaajan lehtiöstä löytynyt. kaikilta kuvattavilta on kuitenkin saatu lupa kuvaamiseen.

Kirjoittaja on dakarissa asuva vaate- ja tekstiilisuunnittelija, joka kirjoitti tekstin dakarilaisesta  tyylistä petterssonin kuvien pohjalta.
 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!