Artikkelikuva

Kiistelty panchen-lama julkisuudessa

Kiinan nimittämä panchen-lama esiintyi julkisesti Hongkongissa järjestetyssä Maailman buddhalaisten foorumissa, johon osallistui yli tuhat nunnaa, munkkia ja tiedemiestä 50 maasta.

Kiina.”Buddhan oppi on suloinen kaste, joka lopettaa inhimillisen kärsimyksen ja johtaa maailmanrauhaan”, The Guardian -lehden siteeraama lama maalaili. Hän kritisoi ”materialistista teknologiaa” ja sanoi ahneuden vaarantavan kaiken elävän olemassaolon. Hän syytti ahneutta ekosysteemien joutumisesta epätasapainoon, ympäristön saastumisesta, luonnonkatastrofeista, tautiepidemioista ja sodista.

Hongkongissa puhuneen panchen-laman asema on kiistanalainen. Kiina nimitti vuonna 1995 kuusivuotiaan Gyaltsen Norbun panchen-lamaksi. Samalla se ”erotti” dalai-laman aiemmin tehtävään kutsuman Gedhun Choekyi Nyiman, jonka olinpaikasta ei sittemmin ole saatu tietoa.

Panchen-lama on tiibetinbuddhalaisten eli lamalaisten toiseksi korkein hengellinen johtaja. Tiibetin pakolaishallitus ja Kiinan ulkopuolella elävät lamalaisuuden harjoittajat eivät kuitenkaan hyväksy Kiinan nimittämää panchen-lamaa johtajakseen.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!