Artikkelikuva

Kiistelty panchen-lama julkisuudessa

Kiinan nimittämä panchen-lama esiintyi julkisesti Hongkongissa järjestetyssä Maailman buddhalaisten foorumissa, johon osallistui yli tuhat nunnaa, munkkia ja tiedemiestä 50 maasta.

Kiina.”Buddhan oppi on suloinen kaste, joka lopettaa inhimillisen kärsimyksen ja johtaa maailmanrauhaan”, The Guardian -lehden siteeraama lama maalaili. Hän kritisoi ”materialistista teknologiaa” ja sanoi ahneuden vaarantavan kaiken elävän olemassaolon. Hän syytti ahneutta ekosysteemien joutumisesta epätasapainoon, ympäristön saastumisesta, luonnonkatastrofeista, tautiepidemioista ja sodista.

Hongkongissa puhuneen panchen-laman asema on kiistanalainen. Kiina nimitti vuonna 1995 kuusivuotiaan Gyaltsen Norbun panchen-lamaksi. Samalla se ”erotti” dalai-laman aiemmin tehtävään kutsuman Gedhun Choekyi Nyiman, jonka olinpaikasta ei sittemmin ole saatu tietoa.

Panchen-lama on tiibetinbuddhalaisten eli lamalaisten toiseksi korkein hengellinen johtaja. Tiibetin pakolaishallitus ja Kiinan ulkopuolella elävät lamalaisuuden harjoittajat eivät kuitenkaan hyväksy Kiinan nimittämää panchen-lamaa johtajakseen.