Nigeria hukkuu elektroniikkaromuun

Suuri osa länsimaiden e-jätteestä päätyy Nigeriaan.

Nigeria. Nigeriasta on tullut elektroniikkaromun eli e-jätteen kaatopaikka, kirjoittaa nettilehti Business Day. Kolme neljäsosaa maahan rahdatusta sähkö- ja elektroniikkaromusta tulee Euroopasta, 15 prosenttia Aasiasta ja loput Pohjois-Amerikasta ja Pohjois-Afrikasta.

Joka kuukausi Lagosin satamaan laivataan noin 500 elektroniikalla täytettyä konttia. Määrä vastaa esimerkiksi 400 000 tietokoneen monitoria. Joistain lasteista jopa 75 prosenttia voidaan luokitella suoraan e-jätteeksi.

Kuluneet laitteet ja osat tekevät kauppansa Lagosin markkinoilla, mutta ne päätyvät nopeasti osaksi e-jäteongelmaa.

Lagos on e-jätteen päätepiste, koska sieltä puuttuu kierrätys­järjestelmä. Elektroniikkaromu dumpataan laittomille kaatopaikoille tai poltetaan. Nigeria on Afrikassa erityistapaus, sillä YK:n mukaan koko Afrikan e-jätteestä 85 prosenttia on maanosan omaa tuotantoa. E-jätteen tuottajana asiantuntijat arvioivat Afrikan ohittavan Euroopan jo vuonna 2017.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!