Ilmastonmuutokseen ei ole patenttiratkaisuja

Ilmastonmuutoken etenemisen hidastamissta pitää lähestyä paikallisesti.

Ilmastonmuutoksen etenemistä on alettu pitää väistämättömänä. Ruokaturvan säilyttäminen edellyttää maa­talouden sopeuttamista muuttuviin olosuhteisiin.

Keinoja ruuan­tuotannon säilyttämiseksi ja lisäämiseksi etsitään aktiivisesti eri puolilla maail­maa.
Hallitusten välisen ilmastopaneeli IPCC:n puheenjohtaja Rajendra Kumar Pachauri varoittaa kuitenkin Alert.Net -nettilehden haastattelussa yksinkertaistamasta asioita liikaa.

Yleisesti sovellettavien patenttiratkaisujen löytyminen näyttää saatujen kokemusten valossa epätodennäköiseltä.

”Olemme monta kertaa joutuneet toteamaan, että vaikka tietty hanke onnistuisi kuinka hyvin yhdellä alueella, siitä ei seuraa automaattisesti menestystä muualla. Ei edes silloin, kun ilmasto ja maantieteelliset olot muistuttavat toisiaan”, Pachauri sanoo. ”Projektin huikeakaan menestys Mongoliassa ei takaa vastaavan toimintatavan onnistumista Afrikassa.”

Ajan ja resurssien säästämiseksi Pachauri suosittelee hyväksikin havaittujen menetelmien kokeilemista pienimuotoisesti, ennen kuin niitä aletaan laajamittaisesti soveltaa uudessa ympäristössä.

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!