Huijarit pilasivat nepalilaisten perinnepankin

Nepalilaisten perinteisestä yhteisöllisestä ”pankki­järjestelmästä”, dhukutista, on tullut rikollisille uusi keino rahanpesuun ja huijauksiin.

Kirjaimellisesti dhukuti merkitsee arkkua, jossa säilytetään arvoesineitä tai viljaa. Alun perin yhteisöt keräsivät yhdessä dhukutin, viljavaraston, josta jaettiin apua tarvitseville.

Markkinoiden vapauduttua järjestelmän pohjalta syntyi epävirallisia pankkeja, joihin varat kerättiin yhdessä. Tarkoitus oli, että kukin jäsen voisi vuorollaan lainata rahaa yhteisestä potista. Moni epävirallisen pankin perustaja on kuitenkin kadonnut jäljettömiin yhteiset rahat mukanaan. 

Toimiessaan dhukuti-järjestelmä tarjosi rahoituksen pienyrityksen perustajille ja viljelijöille, joiden takuut eivät riittäneet pankkilainaan. Nyt väärinkäytökset ovat johtaneet järjestelmän julistamiseen laittomaksi.

”Asetamme jokaisen osallisen vastuuseen, korkea-arvoisinkaan ei tule säästymään”, lupaa Kathmandu Postin haastattelema poliisipäällikkö Binod Singh.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!