Artikkelikuva
Edem Agbekey-Taylor suunnittelee hierojakoulutuksen aloittamista.

Ghanalaista perinnehierontaa Kampissa

Mama Afrikan eli Edem Agbekey-Taylorin äidillisessä otteessa.

Kampin pienessä hoitolassa tuoksuvat eteeriset öljyt.

”Tule peremmälle”, salongin emäntä Edem Agbekey-Taylor, 38, kehottaa.

Takahuoneessa on pieni voidetehdas. Liedellä sulaa köntti ghanalaista karité-voita.

Kullanhohtoisissa purkeissa hyytyy Agbekey-Taylorin kehittämä, mustikansiemenöljystä ja karitevoista sekoitettu silmänympärysvoide.

Näitä Inkuto-merkkisiä voiteita hän on valmistanut viisi vuotta. Hän myy niitä verkossa ja messuilla sekä entistä useammalle luontaistuotekaupalle.

Sen sijaan hieronta on Agbekey-Taylorin tuoterepertoaarissa ihan uusi juttu.

”Meillä Ghanassa naiset hieroivat kotona toipilaita ja masentuneita perheenjäseniä. Ymmärsin, että minulla itse asiassa on aika harvinainen taito.”

Agbekey-Taylor ei koskaan kuvitellut päätyvänsä hoivahommiin Suomeen. Alle kolmekymppisenä hänellä oli Ghanan pääkaupungissa Accrassa komea ura. Hän oli opiskellut autoinsinööriksi ja ylennyt autokorjaamosta Volkswagenin ja Audin merkkikorjaamon asiakaspäälliköksi.

”Monen afrikkalaisnaisen näkökulmasta vietin unelmaelämää. Asuin itse rakennuttamassani talossa ja matkustelin ympäri maata.”

Nainen halusi kouluttautua lisää, ja löysi Suomesta englanninkielisen kiinteistövälittäjäkurssin.
”Ajattelin, että kiinteistöbisnes on Ghanassa nouseva ala, johon on hyvä varautua ajoissa.”

Helsingin talvi ja opiskelija-asunnon yksinäisyys iskivät sokkina. Hän oli alamaissa, mutta piristyi tutustuttuaan Helsingissä asuvaan brittiläiseen arkkitehtiin Bryan Tayloriin. Koulu jäi kesken. Pari asettui Helsinkiin, avioitui ja sai tyttären.

Kun vauvan iho oli kuiva, tuore äiti voiteli sitä äitinsä lähettämällä karitévoilla.

”Neuvolatädit ihastelivat muutosta vauvan ihossa ja halusivat ostaa minulta voidetta. Sain idean tehdä voiteesta merkkituotteen.”

Edem Agbekey-Taylor tilaa luomu-karitévoin Ghanasta. Hän laskee työllistävänsä jo 55 maalaisnaista.

”Se on reilua kauppaa. Iloitsen, että työntekijöiden lapset käyvät nyt koulussa.”

Kauneusmessuilla voiteita esitellessään hän tutustui espoolaisen ammatti­oppilaitos Omnian opettajaan Jouko Isometsään. Hyvinvointikoulutusta kehittävä mies kysyi Agbekey-Taylorilta, millaista hierontaa Afrikassa on.

”Toivotin Joukon tervetulleeksi kokeilemaan.”

Isometsä tuli, ja oli vaikuttunut.

”Minun mielestäni Edemin hieronta piti ehdottomasti tuotteistaa. Siinä yhdistyvät tuhatvuotiset hoitomenetelmät ja kiireiselle kaupunkilaiselle tarpeellinen kokonaisvaltaisuus”, Isometsä kehuu.

Isometsän innosta yllättynyt Agbekey-Taylor pyysi myös ystäviään hierottaviksi. Sana alkoi levitä ja syksyllä hierontakirjassa oli jo parin viikon jono.

Keväällä hän alkaa opettaa hierontaansa Omnian aikuisopiston pilottihankkeessa. Hän on rekisteröinyt hieronnan tuotemerkiksi.

”Jatkossa haluaisin kouluttaa Suomessa asuvia afrikkalaisnaisia saamaan tästä itsenäisen ammatin.”

Agbekey-Taylor alkaa pakata valmiita voiteita. Hän paljastaa suunnittelevansa hoitolan perustamista myös Ghanaan.

”Afrikassa hieronta on perinteisesti tehty kotona. Karitévoilla on Ghanassa maine köyhien tuotteena. Nyt alkaa olla aika nostaa voiteen arvostusta ja tuoda perinneosaaminen Accrassakin kauniiseen hoitolaan.”

Kun hän kertoo aikeistaan tavata Ghanan kansanedustajia puhuakseen hieronnan viemisestä julkisiin sairaaloihin, kuulijaa ei ihmetytä. Sitä paitsi, tarjoavathan myös Kiinan ja Thaimaan sairaalat potilailleen terveysvaikutteista hierontaa.

Nyt niitä voi kokeilla Helsingissäkin

 

Millaista se on?

Kömmin edemin liikkeessä verhon takana olevalle hoitopöydälle. Kuulen hänen lukitsevan ulko-oven ja noutavan takahuoneesta ämpärillisen vettä. Seuraavaksi Edem kastelee pyyhkeen ja asettaa paljaalle käsivarrelleni. Huh, onpas se kuuma, hätkähdän, mutta sekunnissa kuumuus laantuu. Ihan kuin käsikin samalla rentoutuisi. Tässä taitaa olla samaa ideaa kuin kuumakivihieronnassa.

Edem käy kaksin käsin käsivarteni kimppuun, puristelee ja päästelee. Samalla voimalla hän käsittelee selkää, pakaroita, reisiä. Liikkeistä tulee mieleen lempeän ronski äidillinen ote. Kaukana ovat pinnalliset lymfasivelyt: tämä todella tuntuu ja veri lähtee kiertämään.

Päänahkaa hierottaessa ajantajuni katoaa. Lopuksi makaan pitkään laverilla. Edem käy lempeästi kertomassa, että yläselkäni jumitukset pehmenivät paljon, mutteivät kokonaan.

Kotimatkalla tunnen turvotuksen kadonneen. Askel on kevyt.

 

Edem Agbekey-Taylor, 38
vastaanottaa omassa hoitolassaan.

Lapinlahdenkatu 23 A, Helsinki.

P. 040 7515178.

www.inkuto.com

Hoito: perinteinen afrikkalainen inkwa -kokovartalohieronta.

Kesto: 1,5 tuntia. Hinta: 100 euroa.

Kenelle: totaalista rentoutumista kaipaavalle. Sopii etenkin talven kylmyydestä tai kuivasta ihosta kärsivälle.

 

Lue myös muista kansaivälisistä hoitoloista Helsingissä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!