Näkökulmat

Leskien saarella

Inka Haukka pohtii kolumnissaan länsimaisten firmojen yhteiskuntavastuuta.

Tapasin barun muutama kuukausi sitten La Islan kylässä Pohjois-Nicaraguassa. Kättelimme ja esittäydyimme. Baru hymyili ujosti, mutta hänen kädenrutistuksensa oli vahva ja määrätietoinen.

Ensivaikutelmani Barusta oli kuin kenestä tahansa parikymppisestä nuorukaisesta. Tuolloin en tiennyt, että 20-vuotias Baru sairastaa munuaisten vajaatoimintaa – tautia, joka vei hänen isänsä ennenaikaisesti hautaan vain pari vuotta sitten.

Munuaisten vajaatoiminta, CDK, on länsimaissa diabeteksesta ja korkeasta verenpaineesta kärsivien iäkkäiden tauti. Potilaiden elinikää pidennetään dialyysillä ja lääkkeillä.

Sokeriruokopeltojen ympäröimässä La Islan kylässä CDK on 20–40 -vuotiaiden miesten yleisin kuolinsyy. Miehet eivät sairasta diabetesta tai korkeaa verenpainetta. Dialyysihoitoa tai kunnon lääkitystä ei ole saatavilla, joten he menehtyvät – yksi toisensa jälkeen.

Paikalliset kutsuvat La Islaa ”Leskien saareksi”, La isla de las viudas, sillä kylän miehistä 70 prosenttia sairastaa munuaistautia. Yhteistä miehille on se, että he tekevät raskasta fyysistä työtä sokeriruokopelloilla. Sokeriruokopeltojen pääsato, etanoli, kuljetetaan biokaasubuumin ydinalueille Yhdysvaltoihin ja EU-maihin.

Baru on aloittanut työt pellolla 13-vuotiaana. Vaihtoehtoja ei juuri ollut, sillä sokeriruokotyöntekijänä niin ikään työskentelevän isän palkka ei riittänyt elättämään perhettä. Jo ensimmäisen työvuoden jälkeen Baru sairastui. Sairaalatestit osoittivat, että Barun veressä oli hälyttävän korkeat kreatiinitasot – merkki, joka kertoo munuaisten vajaatoiminnasta. Siitä huolimatta hän jatkoi töitä pellolla.

CDK-tauti piinaa erityisesti sokeriruokoviljelmien työntekijöitä. Taudin syytä ei tiedetä, mutta sen on arveltu johtuvan muun muassa rankoista työolosuhteista äärimmäisessä kuumuudessa. Myös peltoihin kynnettyjen kemikaalien vaikutusta sairauteen on tutkittu vuosia – tuloksetta.

Barun isä kuoli munuaisten vajaatoimintaan kaksi vuotta sitten. Viimeisinä minuutteinaan perheenjäsentensä ympäröimä isä oksensi verta. Hänet haudattiin läheiselle Chichigalpan kaupungin hautausmaalle, jonka vainajista lähes 80 prosenttia on kuollut munuaisten vajaatoiminnan uhreina.

Maailmanpankki antoi muutama vuosi sitten La Islan pellot omistavalle Ingenio San Antonio -yritykselle 100 miljoonan dollarin lainan etanolintuotantoa varten. Kun paikalliset, yhtiön työoloja kritisoivat aktivistit nostivat asiasta metakan, taipui pankki myöntämään potista yhden sadasosan taudin syiden tutkimiseksi.

Minusta se on irvokasta.

Suomessa ja muualla Euroopassa mentiin viime keväänä tolaltaan, kun heräsi epäily, että etanolia sisältävä E10-bensa voi pilata rakkaiden autojemme moottorit.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!