Turvallisuusbisnes kukoistaa Meksikossa

Turvallisuufirmat siirtyvät Irakista Meksikoon levottomuuksien perässä.

Meksiko. Useat yhdysvaltalaiset yksityiset turvallisuusyritykset siirtyvät Irakista ja Afganistanista huumeväkivallan riivaamaan Meksikoon. Yhdysvallat on tukenut Meksikon huumeiden vastaisia toimia viime vuosina sadoilla miljoonilla dollareilla, josta merkittävä osa menee Meksikon hallituksen kanssa yhteistyössä toimiville yhdysvaltalaisyrityksille.

Yritysten toimintaa rajoittaa Meksikon tiukka aselaki: ulkomaalaiset eivät saa kantaa aseita. Monet yksityisten turvallisuusfirmojen työntekijät ovat entisiä sotilaita, jotka ovat tottuneet kantamaan asetta työssään. Meksikossa toimiva yhdysvaltalainen SECFOR-yritys esimerkiksi kiertää kiellon tekemällä yhteistyötä meksikolaisten firmojen kanssa, joiden työntekijät saavat kantaa aseita.

Henkilökohtaisen suojelun palveluiden kysyntä Meksikossa kasvaa ainakin 20 prosenttia vuodessa, analyytikko Robert Munks turvallisuusalaa seuraavasta IHS Jane’s-yhtiöstä sanoo. Mexico Evalua -ajatushautomon mukaan Meksikon hallitus on kasvattanut turvallisuusmenoja yli seitsenkertaisesti vuoteen 2005 verrattuna.

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!