Maya-kalenterin lopunajat houkuttelevat turisteja

Ihmiset matkustavat viettämään maailmanloppua mayojen asuinalueille.

Väli-Amerikka. Maya-kansan pitkäkestoinen kalenteri on päättymässä 21. joulukuuta 2012. Joidenkin mielestä kalenterin viimeinen päivä tarkoittaa myös sivilisaation päättymistä. Enemmän tai vähemmän ennustuksiin uskovien maailmanlopputuristien odotetaan matkustavan sankoin joukoin mayojen maille ”viimeistä” päivää viettämään.

Monet Väli-Amerikan maat ovat jo tarttuneet tilaisuuteen rahastaa turisteja ainutlaatuisen ajankohdan koittaessa. Esimerkiksi Meksikossa tarkoitus on sijoittaa miljoonia dollareita maya-kaupunkien raunioiden entisöimiseen ja satojen kulttuuritapahtumien järjestämiseen.

Mayat itse kokevat jääneensä suunnitel­mien ulkopuolelle. He pelkäävät yhtäältä jäävänsä vaille kasvavan turismin tuomaa taloudellista hyötyä ja toisaalta sitä, että heidän kulttuuristaan annetaan matkailijoille väärä kuva.

Meksikon lisäksi esimerkiksi Guatemala aikoo hyödyntää mayojen viimeistä kalenterivuotta. ”Uskomme, että vuonna 2012 Guatemalasta voi tulla yksi maailman suosituimmista matkailukohteista”, toteaa Al Jazeeran siteeraama presidentti Otto Perez Molina.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!