Kurkumiinista apu malariaan?

Kurkumalle eli turmerikille kauniin keltaisen värin antavan kurkumiinin on havaittu parantavan malariaa.

Intia. Bangaloressa toimivan Intian tiedeinstituutin (IIS) tutkijat saivat selville kurkumiinin ja malarialääkkeenä yleisesti käytetyn artemisiinin yhdistelmän paitsi tappavan loisia, myös vahvistavan immuunipuolustusta. Havainto kurkumiinin tehosta tehtiin hiljakkoin eläinkokeissa.

Löydösten innostamana IIS:n entinen johtaja Govindarajan Padmanaban tutkimusryhmineen valmistelee testausten aloittamista ihmisillä. Koeryhmäksi on tarkoitus ottaa eri malariatyyppejä, myös tappavaa aivomalariaa (CM) sairastavia potilaita. 20 prosenttia CM:n saavista ihmisistä menehtyy tautiin.

”Kurkumiini tarjoaa monia mahdollisuuksia. Se ei pelkästään tapa malarialoista, vaan vähentää myös aivojen tulehdusta CM-potilailla. Se on edullista, eikä kenenkään tiedetä kehittäneen sille resistanssia,” Padmanaban kuvailee The Times of Indialle.

Kurkumiinilla ja sitä sisältävällä kurkumalla on jo aiemmin havaittu olevan antioksidanttisia, antikarsonigeenisia sekä tulehdusta estäviä vaikutuksia.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!