Talebaneille yhteystoimisto Qtariin

Afganistanilainen taleban-ryhmä aikoo perustaa poliittisen toimiston Qatariin.

Afganistan/Qatar. Sekä Afganistanin että länsimaiden viranomaiset pitävät fundamentalistiryhmän ilmoitusta merkittävänä askeleena kohti neuvotteluja, joiden toivotaan johtavan vuosikymmeniä kestäneen sotimisen päättymiseen.

Afganistanin hallituksen rauhanneuvottelija Arsala Rahmanin mukaan kyseessä on ”hyvän tahdon ele” talebaneilta, jotka tähän saakka ovat tyrmänneet kaikki neuvotteluyritykset.

”Nyt juuri olemme valmiita perustamaan poliittisen toimiston ulkomaille. Tavoitteemme on löytää yhteisymmärrys kansainvälisen yhteisön kanssa”, siteeraa abudhabilainen sanomalehti The National talebanien puhemies Zabihullah Mujahidia.

Afgaaninjohtajat ovat kuitenkin huolissaan siitä, että jäävät sivuraiteille neuvotteluissa. Sekä Yhdysvallat että presidentti Hamid Karzai ovat vaatineet, että neuvottelut käytäisiin afgaanijohtoisesti. Tähän talebanit eivät halua suostua.

Mujahidin mukaan sodan, ja siten myös neuvottelujen osapuolet ovat ”Afganistanin islamilainen emiraatti” ja Yhdysvallat liittolaisineen.

Afganistanissa on edelleen 130 000 Yhdysvaltojen johtamaa sotilasta. Joukot on tarkoitus kotiuttaa vuoden 2014 lopussa. Turvallisuudesta huolehtiminen siirtyy maan omalle kontolle.