Kielipolitiikka vaikeuttaa oppimista Namibiassa

Lähes kaikki namibialaisopettajat osaavat maan virallista opetuskieltä englantia heikosti, selviää maan hallituksen tekemästä selvityksestä

Vain kaksi prosenttia opettajista hallitsee englannin perusteet riittävästi.

Opettajien kielitaidon puute on ”myrkyttänyt tuhansia lapsia”, eläkkeellä oleva opettaja Andrew Matjilan sanoo Guardian-sanomalehdelle. Matjilan mukaan poliitikotkaan eivät hallitse englantia hyvin.

Namibian hallitus vaihtoi opetuskielen afrikaansista englantiin, kun maa itsenäistyi Etelä-Afrikasta vuonna 1990.

”Päätös käyttää englantia kansallisena kielenä loi haasteen, joka edelleen vaikuttaa syvällisesti koulumenestykseen”, tutkija ­Priscilla Harris huomauttaa. Hän johti loppuvuodesta 2011 julkaistua tutkimusta, jossa arvioitiin Namibian kielipolitiikan vaikutuksia.

Harris huomauttaa, että koululaiset naapurimaissa saavat opetusta äidinkielellään – ja pärjäävät paremmin opinnoissaan.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!