Somalian metsiä poltetaan hiileksi

Rauhanturvaajat ovat antaneet hiiltä kuljettaneiden laivojen lähteä maasta vasten YK:n turvallisuusneuvoston kieltoa.

Somalia. Afrikan unionin kenialaisrauhanturvaajat ovat antaneet hiililastissa olevien laivojen lähteä Kismayosta vastoin YK:n turvallisuusneuvoston kieltoa, presidentti Hassan Sheikhin määräystä ja Somalian lakeja.

Silminnäkijöiden mukaan Kismayon satamasta lähti yhdessä päivässä ainakin kolme rahtilaivaa ja kymmenen purjealusta, joiden lastina oli pääosin hiiltä. Paikalla olleet rauhan­turvaajat seurasivat menoa sivusta. Puun polttaminen hiileksi tuottaa suurta vahinkoa Somalian metsissä.

Rauhanturvaajat ja paikallinen Ras Kamboni -klaaniarmeija häätivät aiemmin syksyllä al-Shabaabin Kismayosta, jossa järjestö rahoitti toimintaansa hiilikaupalla. Nyt hiiltä salakuljettavat paikalliset bisnesmiehet, joiden mielestä kieltoon ei ole syytä al-Shabaabin häädön jälkeen.

Presidentin käskyllä satama pysyy ainakin periaatteessa suljettuna, kunnes kysymys sen valvonnasta ja jäljellä olevien hiilien kaupasta on ratkaistu. Rauhanturvaajien edustaja ei kiellä, että hiiltä on viety. ”Rauhaturvaajien mandaattiin ei kuulu hiilikaupan pysäyttäminen”, hän perustelee Al-Jazeeralle.