Bhutanissa pukeutumista ei tarvitse miettiä

Lakiin kirjattu pukeutumiskoodi kertoo päivän asustuksen.

Bhutan. Asukkaidensa hyvinvoinnista huolehtivassa Bhutanissa kansalaisten ei tarvitse vaivata päätään kysymyksellä, mitä tänään pukisi päälleen. Sen nimittäin kertoo lakiin kirjattu pukeutumiskoodi.

Bhutanilaisten miesten on päiväsaikaan pukeuduttava ghohon, vyöllä vatsan eteen pussiksi kerättävään kaapuun. Naiset puolestaan käyttävät värikkäitä paitoja, joiden päälle he laskostavat saronkia muistuttavan kiran. Myös lyhyttä silkkijakkua toegoa voi käyttää.

Bhutanin tapaa mitata talouden sijaan kansalaistensa hyvinvointia bruttokansanonnellisuuden mittarein on muodikasta ihailla etenkin kulutuskriittisissä piireissä. Yksi neljästä onnen mittareista on kulttuurin säilyttäminen eli driglamnamza. Juuri se sanelee myös vaatevalinnat.

Bhutanilaisen käsityksen mukaan turhista kulutusvalinnoista pääseminen lisääkin ihmisen onnellisuutta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!