Artikkelikuva

Kongossa löytyi uusi apinalaji

Poikkeuksellisen aralla apinalla on huomattavan pitkä nenä.

Kongo. Kongon demokraattisen tasavallan halki kulkevan Lomami-joen tuntumasta on löydetty uusi apinalaji, kertoi Plos­ One-tiedelehti syyskuussa. Uuden lajin tieteellinen nimi on cercopithecus lomamiensis.

Keskikokoisen ja pitkäraajaisen apinan nenä on huomattavan pitkä. Sen karvattomia kasvoja kehystää komea harjasmainen karva. Nuoret yksilöt ovat yleensä väritykseltään vaaleita, mutta turkki tummenee iän myötä.

Tieteelle ennalta tuntematon apinalaji oli tosin jo ennalta tuttu paikallisille metsästäjille. He kutsuivat lajia nimellä lesula.

Lajin määritelleet tutkijatkaan eivät törmänneet uuteen lajiin ensimmäistä kertaa metsässä vaan paikallisen alakoulun johtajan kotona vuonna 2007. Tämä oli saanut emonsa menettäneen apinanpennun sukulaiseltaan.

Tutkijat kuvailevat lajia poikkeuksellisen araksi. Vapaana luonnossa elävien yksilöiden näkeminen oli erittäin harvinaista. Parhaiten lesuloiden läsnäolon tunnistikin lajille tunnusomaisesta ääntelystä. Sitäkin kuultiin vain aamuvarhaisella, sillä päiväsaikaan laji oli harvoin äänessä.

Lesula elää syrjäisillä alueilla, joilla ei ole kaivostoimintaa eikä metsähakkuita. Suurin riski apinalajille on metsästys, arvioivat tutkijat.