Artikkelikuva
Terveyshyötyjen sijaan alkeelliset ruoanlaittotavat tuottavat vakavia ympäristöhaittoja

Kokkailua kivikautisin menetelmin

Paleoruokavalio on totisinta totta monessa kehitysmaassa.

Länsimaissa muodikas paleoruokavalio on totisinta totta monessa kehitysmaassa. Noin puolet maailman ruoasta valmistetaan edelleen samoilla menetelmillä kuin kivikaudella, sanoo maailman terveysjärjestö WHO.

Terveyshyötyjen sijaan alkeelliset ruoanlaittomenetelmät tuottavat vakavia ympäristöhaittoja, joihin kuolee yli 12 miljoonaa ihmistä vuodessa.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana ennaltaehkäisevä työ elinympäristöön liittyvän kuolleisuuden vähentämiseksi on kuitenkin ollut vähäistä, WHO sanoo.

Vain kolme prosenttia maailman kehitysavusta menee sairauksien ennaltaehkäisemiseen, vaikka elinympäristön aiheuttamiin tauteihin kuolee nykyisin enemmän ihmisiä kuin tarttuviin tauteihin, järjestö sanoo.

Hyvä esimerkki tautien ennaltaehkäisystä on turvallisten ruoanvalmistuskeinojen käyttö. Vaikka markkinoilla on jo nyt paljon halpoja aurinkovoimalla toimivia helloja, on niiden leviäminen kehitysmaissa osoittautunut ongelmalliseksi.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!