Hyviä uutisia otsonista

Ilmakehän otsoniaukon laajenemista on hillitty onnistuneesti Montrealin sopimuksella.

Ilmakehä. Ilmakehän otsoniaukon laajenemista on hillitty onnistuneesti 25 vuotta sitten laaditulla Montrealin sopimuksella. Osana sopimusta kiellettiin muun muassa ilmakehän otsonia heikentäneiden freonien käyttö.

”Otsonia heikentävien kaasujen tuotantoa on onnistuttu vähentämään 98 prosenttia”, totesi YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon syyskuussa. ”Jos kehitys jatkuu samaa rataa, otsonikerros voi toipua ennalleen seuraavien viiden vuosikymmenen aikana.”

Otsonikatoa vähentämällä on arvioitu estetyn miljoonia iho­syöpä- ja kaihitapauksia. Monet otsonin kannalta haitalliset kaasut ovat myös tehokkaita kasvihuonekaasuja. Siksi niiden määrän vähentäminen on samalla hillinnyt ilmastonmuutosta, Maailman ilmatieteen järjestö toteaa.

Vaikka otsonikerros on hiljalleen toipumassa, napa-alueiden yllä otsonikerroksen aukot ovat yhä suuria. Aukkojen koko vaihtelee vuodenajan mukaan. Suurimmillaan ne ovat syys-loka­kuussa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!