Kiinalaisrokotteet maailmanmarkkinoille

Kiina pyrkii merkittäväksi rokotetuottajaksi muutaman vuoden sisällä. Jos Kiina saa jalansijaa rokotemarkkinoilta, rokotteiden maailmanmarkkina­hinnat voivat laskea ja siten mahdollistaa rokotteiden saamisen yhä useammalle köyhälle ihmiselle, raportoi uutistoimisto AP.

Maailman terveysjärjestö WHO ilmoitti tänä vuonna, että Kiinan lääketurvallisuusvalvonta vastaa kansainvälistä tasoa. Kiinalais­rokotteille voi nyt hakea WHO:n hyväksyntää ja niitä saa myydä sekä YK-järjestöille että kymmeniä miljoonia rokotuksia kehitysmaissa jakavalle GAVI Alliance -yhteenliittymälle.

Kiinalaisyhtiö kehitti vuonna 2009 ensimmäisenä maailmassa rokotteen sikainfluenssaa vastaan – vain 87 päivässä. Kiinalaisten rokotefirmojen vuosittainen tuotantokapasiteetti on Kiinan valtiollisen ruoka- ja lääkehallintoviraston mukaan lähes miljardi annosta vuodessa, eli maailman suurin.

Ruoka ja -lääketurvallisuus Kiinassa on kuitenkin saanut kyseenalaista julkisuutta viime vuosina. Kymmenet ihmiset ovat kuolleet käytettyään kiinalaistuotteita.