Kiinalaisrokotteet maailmanmarkkinoille

Kiina pyrkii merkittäväksi rokotetuottajaksi muutaman vuoden sisällä. Jos Kiina saa jalansijaa rokotemarkkinoilta, rokotteiden maailmanmarkkina­hinnat voivat laskea ja siten mahdollistaa rokotteiden saamisen yhä useammalle köyhälle ihmiselle, raportoi uutistoimisto AP.

Maailman terveysjärjestö WHO ilmoitti tänä vuonna, että Kiinan lääketurvallisuusvalvonta vastaa kansainvälistä tasoa. Kiinalais­rokotteille voi nyt hakea WHO:n hyväksyntää ja niitä saa myydä sekä YK-järjestöille että kymmeniä miljoonia rokotuksia kehitysmaissa jakavalle GAVI Alliance -yhteenliittymälle.

Kiinalaisyhtiö kehitti vuonna 2009 ensimmäisenä maailmassa rokotteen sikainfluenssaa vastaan – vain 87 päivässä. Kiinalaisten rokotefirmojen vuosittainen tuotantokapasiteetti on Kiinan valtiollisen ruoka- ja lääkehallintoviraston mukaan lähes miljardi annosta vuodessa, eli maailman suurin.

Ruoka ja -lääketurvallisuus Kiinassa on kuitenkin saanut kyseenalaista julkisuutta viime vuosina. Kymmenet ihmiset ovat kuolleet käytettyään kiinalaistuotteita.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!