Kiinalaislapsen menestyttävä – maksoi mitä maksoi

Lastensa tulevaisuudesta huolehtivat kiinalaisvanhemmat ovat helppoa riistaa huijareille.

Kiina. Kiinalaisvanhempien halu auttaa lapsiaan menestykseen tekee heistä helppoa riistaa huijareille. Shanghailainen yritys houkutteli oppilaita kursseilleen, joilla lasten ja nuorten luvattiin oppivan lukemaan kirjan 20 sekunnissa ja tunnistamaan pelikortit koskettamalla. Lahjakkaimpien luvattiin oppivan näkemään tentti­vastaukset päässään heti kysymykset saatuaan.

100 000 yuanin eli noin 12 500 euron hintaiselle kesäkurssille osallistui kolmisenkymmentä 7–17 -vuotiasta lasta ja nuorta. Kymmenpäiväisen kurssin aikana yksikään lapsista ei oppinut luvattuja erityistaitoja. The Guardian -lehden mukaan vanhemmat valittavat lastensa oppineen ainoastaan huijaamista.

Katteettomilla lupauksilla rahastaminen onnistuu, koska kiinalaiset vanhemmat ovat tavattoman huolissaan lastensa tulevaisuudesta. Lapsia on jo pitkään valmennettu lukion pääsykokeeseen, gaokaoon, mutta nykyään jopa päiväkoteihin täytyy pyrkiä.

Lasten uupuminen ja psykosomaattiset oireet herättävät myös huolta. Lähes 70 prosenttia kiinalaisista on sitä mieltä, että vanhemmat painostavat lapsiaan liikaa. Alkuvuodesta opetusministeriö kielsi päiväkoteja antamasta lapsille kotitehtäviä.