Rasismi rehottaa Kuubassa

”En ole rasisti, mutta...” on kuubalaistutkija Pablo Rodríguezin mukaan tyypillinen asenne saarivaltiossa. Rodríguezin johtaman Kuuban antropologiainstituutin tutkimusten perusteella kuubalaiset eivät koe itseään rasisteiksi, mutta negatiiviset asenteet tummaihoisia kohtaan ovat kuitenkin olemassa.

Esseisti Roberto Zurbanon mukaan julkisen keskustelun puute pahentaa ongelmaa. Zurbano huomauttaa, että syrjinnästä ei voi valittaa minnekään, eikä siitä voi nostaa syytettä. ”Tummaihoiset naiset ovat haavoittuvimpia, koska heitä syrjitään ihonvärin, köyhyyden ja sukupuolen vuoksi”, rasismista kirjoittava taloustieteilijä Esteban Morales totesi uutistoimisto IPS:lle. Kuuban hallituksen selvitys rasismista tuli julki vuonna 2008. Sen mukaan lähes 60 prosenttia valkoihoisista kuubalaisista ajattelee, että tummaihoiset ovat vähemmän älykkäitä kuin valkoiset. Valtaosa tumma- ja valkoihoisista oli samaa mieltä siitä, että rasismi on yleistä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!