Pelleilyä ja politiikkaa maistraatissa

Mitä sanoisit, jos sukunimesi olisi henkilöllisyystodistuksessa muutettu Moottorisahaksi (Motosierra), Puhelimeksi (Teléfono), Namupalaksi (Cosita Rica) tai Sateenvarjoksi (Paraguas)?

Näin on käynyt Kolumbiassa Guajiran niemimaassa eläville wayúu-intiaaneille. Paikallisessa maistraatissa syntyi vuosien saatossa käytäntö, jossa luku- ja kirjoitustaidottomien wayúu-intiaanien kustannuksella paitsi pilailtiin, myös saavutettiin valtaa ja ajettiin poliittisia päämääriä.

Priscilla Padillan dokumentissa Nacimos el 31 de diciembre (2011) kuvataan, kuinka nuori lukutaitoinen wayúu-nainen havahtuu kaikkien sukulaistensa väärennettyihin henkilöllisyystodistuksiin. Jostain syystä myös kaikkien syntymäpäivä oli 31. joulukuuta – vain vuosiluku vaihteli. Alaikäisten syntymävuosia oli aikaistettu lisä-äänien saamiseksi paikallisvaaleissa. Nuoria tyttöjä oli myös meikattu, jotta he näyttäisivät täysi-ikäisiltä henkilöllisyystodistuksen valokuvassa.

Nimillä pelleily on ollut maistraatissa vallitseva käytäntö, johon kukaan ei ollut puuttunut.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!