Kuuban talous yksityistyy

Kuuban talousuudistukset etenevät, kertoo uutistoimisto Al Jazeera. Kahdesti vuodessa kokoontuva kansalliskokous on hyväksynyt yli 300 maan taloutta ja ihmisten vapauksia koskevaa uudistusta. Maan kommunistinen puolue teki muutosesitykset huhtikuussa.

Viiden vuoden kuluessa toteutettavien uudistusten myötä katoaa yli miljoona valtiollista työpaikkaa. Vastuu esimerkiksi maataloudesta, vähittäiskaupasta, liikenteestä ja rakennusalasta siirtyy vähitellen valtion sijaan pienyrittäjille ja osuuskunnille.

Valtion omistukseen jäävät yritykset saavat lisää itsenäisyyttä. Myös yksityisten ihmisten mahdollisuudet käydä esimerkiksi auto- ja asuntokauppaa kohenevat. Muutos on suuri, sillä Kuubassa yli 90 prosenttia kaikesta taloudellisesta toiminnasta on ollut valtiojohtoista. Yhtä suuri osuus työntekijöistä on ollut valtion palkkalistoilla.

Käytännössä monet paikallisviranomaiset ovat jo ennen kansalliskokouksen lopullista päätöstä alkaneet höllentää elinkeinopolitiikkaansa. Jo yli 325 000 kuubalaista toimii pienyrittäjänä tai pienyrityksen palveluksessa.